Zupa z zielonych ogórków

Patrzę na termometr i dochodzę do wniosku, że definitywnie nadeszła jesień. Jednak zanim przykryjemy się kocami i zaczniemy oglądać Bridget Jones z kubkiem ciepłej czekolady (drogie panie nie udawajcie, że nigdy tego nie robiłyście) zróbmy coś, co przypomni nam wiosnę. Na przykład zupę z zielonych ogórków :)

Składniki:

  • 1l bulionu warzywnego
  • 3 długie zielone ogórki (mogą być 4)
  • 2 śmietankowe serki topione
  • koperek
  • 1/2 kubka śmietany do zup
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

DSC03965Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Następnie dodać do bulionu* razem z serkami topionymi, koperkiem, śmietaną oraz czosnkiem. Gotować 20 minut. Zblendować i doprawić wedle uznania.

 * Pamiętajmy, że bulion nie powstaje z kostki rosołowej. Chcąc uzyskać bulion warzywny gotujemy przez 60 minut włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, por) w wodzie wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Smak możemy urozmaicić poprzez dodanie cebuli naszpikowanej kilkoma goździkami.

Produkty instant, czyli wszelkiego rodzaju kostki i granulaty starajmy się wykorzystywać tylko w przypadku kompletnego braku czasu. Nasz organizm naprawdę będzie szczęśliwszy bez glutaminianu monosodowego. ;)

DSC03972

 

Smacznego

P.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.