Tarta z cukinią, pomidorami i fetą

Tarty możemy podawać na tysiące sposobów, ponieważ smakują one doskonale zarówno na słono, jak i na słodko. Z tego względu stanowią one danie uniwersalne, które może uchronić nas od śmierci głodowej, kiedy w lodówce mamy tylko kilka składników. Poniżej przedstawiam Wam przepis na tartę z cukinią, pomidorami i fetą. :)

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła mąka pszenna)CAM00296
  • 120g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1/2 cukinii
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki
  • ser feta
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto

Przesianą mąkę, kostki masła, jajko i sól posiekać. Siekać aż do powstania grudek, potem krótko wyrabiać i zagnieść. Z ciasta zrobić kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Farsz

Cukinię pokroić cienko wzdłuż i podsmażyć przez chwilę na patelni wraz plastrami pomidorów, cebulą oraz papryką pociętą w kostkę. Przyprawić warzywa ziołami. Fetę pokroić w kostkę. Śmietankę wymieszać z jajkiem, mąką oraz solą (ze względu na fetę nie przesadzajmy z soleniem reszty składników).

Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć warzywa i zalać przygotowaną śmietanką. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C.

Smacznego

P.CAM00293

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.