Kurczak w porach

Kurczak w porach to łatwe w przygotowaniu, smaczne danie obiadowe. Początkujący kucharze nie zniechęcą się podczas jego wykonywania, a ci nieco bardziej doświadczeni docenią smak potrawy. Kiedy wpadłam na pomysł przygotowania takiego dania, z pomocą po raz kolejny pośpieszyła mi kwestia smaku. Oto efekty:

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duży por
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (użyłam ziół prowansalskich i także smakowało dobrze)
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 30 g masła
  • sól, pieprz
  • cytryna do skropienia (opcjonalnie)

UWAGA! Polecam dać nieco więcej pora oraz śmietanki, żeby uzyskać więcej sosu!

Przygotowanie:CAM00308

Odciąć zieloną część pora tak, aby pozostała biała i jasnozielona część. Umyć warzywo, przekroić wzdłuż i kroić w poprzek na niewielkie kawałki.

Masło roztopić w garnku, dodać pory, sól oraz część ziół. Przez ok. 5 minut smażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie przykryć garnek i dusić pory przez kolejne 10 min do zmięknięcia. W tym czasie przygotować kurczaka.

Filet umyć, przekroić wzdłuż na dwie części i jeżeli jest to konieczne, rozbić najgrubsze części tłuczkiem. Przyprawić mięso solą, pieprzem oraz resztą ziół. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony przez ok. minutę.

Do porów wlać śmietankę. Zagotować. Wyjąć część porów ( ok. 1/3 ) i zmiksować. Następnie dodać do garnka. Zmiksowane pory ładnie zagęszczą nam sos.

Mięso zdjąć z patelni i dodać do przygotowanych porów. Dusić przez ok. 2 minuty żeby kurczak nie był surowy. Podawać z puree ziemniaczanym lub makaronem penne.CAM00310

Smacznego

P.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.