Szarlotka pomarańczowa z bezą

Przyznajmy się do tego wreszcie. 99,9% z nas lubi słodycze (pozostała 0,1% musi być bardzo smutna). Niezależnie od tego, czy dbamy o linię, jesteśmy na diecie lub po prostu nie jesteśmy nałogowymi cukrożercami, potrzebujemy czasami ,,słodkiej chwili” dla siebie i ciastka. Drogie Panie znają tę potrzebę szczególnie dobrze, kiedy to raz w miesiącu nic nie jest w stanie stanąć im na drodze do spożywczego po czekoladę ;)) Wychodząc naprzeciw naszym pierwotnym potrzebom jedzenia słodkości upiekłam szarlotkę pomarańczową z bezą. Oryginalny przepis na nią znajdziecie tutaj. Celowo nie zmieniałam go nawet w najdrobniejszym szczególe, ponieważ ciasto jest przepyszne i żal byłoby to zmieniać.

Składniki:DSC04078

Spód:

• 150 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 40 g cukru
• 75 g zimnego masła + do posmarowania formy
• 3 żółtka (białka zachować do bezy)
przyprawy: 1 łyżka cukru wanilinowego, skórka starta z 1/2 pomarańczy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka:
• 1 kg jabłek (np. szara reneta)*
• 50 g cukru
• skórka starta z 1/2 pomarańczy
• miąższ z 1/2 pomarańczy

Beza:
• 3 białka
• 150 g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Spód:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.

Jabłka:

  • Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, skórkę z pomarańczy oraz rozdrobniony miąższ pomarańczy wyjęty z białych błonek (najlepiej wyjmować go bezpośrednio nad patelnią z jabłkami zachowując wyciekający sok). Smażyć na większym ogniu przez około 5 – 7 minut, do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 – 24 cm wysmarować grubo masłem. Ciasto rozwałkować np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypując mąką. Wykleić nim dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.

Beza:

  • Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty, w międzyczasie dodając mąkę ziemniaczaną.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić (około 10 minut).

lub gotowych jabłek ze słoika (US: szczerze polecam przemęczyć się ze świeżymi jabłkami, smak wam wynagrodzi ciężką pracę). Jeśli są słodzone i prażone, nie trzeba ich już smażyć na patelni jak w przepisie powyżej. Wystarczy podgotować same pomarańcze (skórkę, miąższ i sok), następnie wymieszać z jabłkami.DSC04075

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.