Chili con carne

Jednym kucharzom Bóg dał pracowitość, a innym potrawy jednogarnkowe! Ileż to oszczędności miejsca i czasu, kiedy to do zrobienia smacznego obiadu potrzebujemy jednego garnka, jednego palnika, jednej deski do krojenia i dobrego noża. Przed Wami chili con carne wedle przepisu z książki ,,Szkoła gotowania”. Do roboty!

Składniki:DSC04102

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • po 1 czerwonym, zielonym i żółtym strąku papryki
  • 1 mały bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 małe puszki fasolki kidney (masa netto 250g)
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 łyżki sosu chilii (słodkiego lub ostrego wedle uznania)
  • przyprawy: chili, sól, pieprz, szczypta cukru, rozmaryn, tymianek
  • natka pietruszki
  • 300 g mielonego mięsa wołowego

Przygotowanie:

Obrać cebulę i marchew i pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. DSC04098Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w garnku i lekko obsmażyć na średnim ogniu.

W tym czasie paprykę przekroić na pół, wyjąć nasadę szypułki oraz pestki i skroić w kostkę. Dodać do garnka wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Opłukać bakłażan i cukinię, obciąć końce, pokroić w drobną kostkę, a następnie włożyć do garnka i wszystko razem podusić.

Pomidory wraz z sokiem zmiksować w wysokim pojemniku. Fasolę wyłożyć na sito, opłukać zimną wodą i odsączyć.

Włożyć do garnka zmiksowane pomidory, fasolę, liść laurowy i sos chili. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Od czasu do czasu mieszać. Doprawić chili, solą, cukrem oraz ziołami. W przypadku świeżych ziół posiekać listki tymianku i igiełki rozmarynu i dodać je do potrawy 20 min przed końcem gotowania.

Opłukać pietruszkę, osuszyć, poobrywać listki i  posiekać. Przyprawić danie solą i pieprzem, wyjąć liść laurowy, Chili con carne posypać natką pietruszki.

Polecam zostawić chili na całą noc – będzie jeszcze smaczniejsze :)

Smacznego

P.

5 Komentarze

  1. Apetycznie wygląda to danie , dużo warzyw co bardzo lubię.
    Tylko dlaczego nazwa potrawy taka nic nie znacząca , no i te konserwanty .

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.