Kurczak w glazurze musztardowej

Wszyscy kochamy piersi. Kucharze szczególnie uwielbiają te drobiowe, ponieważ można z nimi zrobić cuda. Spośród tysięcy przepisów na tę część drobiu, dzisiaj wybrałam dla Was taką oto musztardową propozycję ;)

Składniki na 3 porcje:

Mięso:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 duża łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 1 duża łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta soli

Sałatka:

  • gotowa mieszanka sałat (wybrałam mieszankę śródziemnomorską), mogą być także świeże liście szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 kostki fety
  • garść orzeszków (mogą być tłuczone migdały lub orzechy laskowe)

Dressing:

  • 1 duża łyżka płynnego miodu
  • 1 spora łyżka musztardy sarepskiej
  • odrobina octu winnego
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mięso umyć, usunąć błonki i żyłki. Wymieszać musztardę, zioła, sól i olej. Natrzeć mięso marynatą. W miarę możliwości polecam zostawić mięso na noc w lodówce dla przegryzienia się (owinięte folią lub w pojemniku).

Umyć sałatę/szpinak. Pokroić fetę w kostkę. Cebulę przekroić na pół i pociąć w cienkie talarki. Wymieszać składniki dodając orzeszki.

Zmieszać miód z musztardą, olejem oraz octem. Jeżeli dysponujemy tylko skrystalizowanym miodem, należy rozpuścić miód w rondelku. Dressing podajemy w oddzielnym naczyniu, dodajemy go bezpośrednio do miski z sałatką.

Mięso smażyć zgodnie z zasadą ,,tak długo, jak to konieczne i tak krótko, jak to możliwe” (zapamiętajcie tą złotą myśl). Piersi mają być soczyste, ale nie surowe!DSC04121

Pomysł zaczerpnięty, aczkolwiek pozmieniany z książki ,,1000 przepisów. Dania łatwe i smaczne”. W oryginalnym przepisie stosujemy tylko musztardę pełnoziarnistą, oliwę z oliwek zamiast oleju słonecznikowego, orzeszki piniowe, młody szpinak. Przepisy różnią się również proporcjami.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.