Muffinki z granatem i mascarpone

Dzisiaj odkryłam czemu granaty zawdzięczają swoją wybuchową nazwę. Otóż kuchnia wygląda jak po bombie… I chociaż sok zmywałam z siebie, ścian, płytek i sprzętów kuchennych to muszę przyznać, że się opłacało, ponieważ muffinki wyszły pyszne. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj2014-11-06 03.52.04

Składniki (na 12 babeczek):

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g maki
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g ziarenek owocu granatu
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Masło ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, cukier, jajka, proszek, sodę, 2014-11-06 01.52.03cukier waniliowy, sól oraz mleko i miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy 100 g owocu granatu i łączymy z ciastem.
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy około 20 minut w 175 stopniach do suchego patyczka.
Po wyjęciu całkowicie studzimy na kratce.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy wierzch babeczek, następnie dekorujemy je resztą granatu. 2014-11-06 03.52.25

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.