Lasagne z sosem bolońskim i beszamelem

Odnoszę wrażenie, że nieco sprzeciwiam się bożonarodzeniowemu systemowi przedstawiając Wam w Mikołajki przepis na włoską lasagne (całe życie na krawędzi)… Mam nadzieję jednak, że mi to wybaczycie, ponieważ połączenie makaronu, beszamelu i sosu bolońskiego to prawdziwe niebo w gębie! Tak więc ignorując oburzony wzrok św. Mikołaja, reniferów i elfów prezentuję:
Składniki:DSC04172
  • 0,5 kg mięsa mielonego (polecam wieprzowo-wołowe)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (w celu zintensyfikowania smaku można dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego)
  • makaron do lasagne
  • ok. 500 g sera żółtego w plastrach
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano/zioła prowansalskie

Sos beszamelowy:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 400 ml mleka
  • jajko (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie w garnku. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Po podsmażeniu mięsa dodać pomidory z puszki i/lub koncentrat pomidorowy. Dodać zioła, sól oraz pieprz.

W osobnym garnku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż składniki się połączą. Chwilę podsmażyć masę, następnie powoli dodawać ciepłe mleko. Mieszać aż powstanie gęsta, jednolita masa. Dodać startą gałkę muszkatołową i przyprawy. Opcjonalnie dodać jajko.

Makaron namoczyć we wrzątku przez kilka minut aż nieco zmięknie.

Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę sosu beszamelowego, na nim warstwę makaronu, następnie mięso, ponownie beszamel, ser i makaron. Układać kolejne warstwy tak, aby ostatnią stanowił makaron pokryty kolejno beszamelem i serem.

Całość piec 20-30 min w 180 stopniach C. Zostawić lasagne po upieczeniu na ok 30 min żeby była bardziej zwarta.DSC04173

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.