Świąteczne ciasto marchewkowe

Z kilka dni Święta! Czujecie już ich atmosferę? Niezależnie od tego, czy preferujecie Wigilię tradycyjną, czy tę z nowoczesnymi, egzotycznymi potrawami, na pewno na Waszym stole zawitają jakieś słodkie łakocie. Chciałabym zaprezentować Wam alternatywę dla standardowego piernika: świąteczne ciasto marchewkowe. Może komuś uda się nim zaskoczyć rodzinę?:)

Składniki:DSC04177

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej, przyprawy korzennej
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka startej marchewki
  • 1 jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • tabliczka białej czekolady
  • orzechy laskowe lub włoskie (opcjonalnie)

Polewa:

  • do ciasta widocznego na zdjęciu użyłam gotowej polewy o smaku białej czekolady
  • drugą propozycją jest własna polewa, do której potrzebujemy: skórki z 1 pomarańczy, 200 g serka naturalnego do kanapek (można spróbować mascarpone), 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Marchew i jabłko obrać, a następnie zetrzeć na grubych oczkach. Czekoladę i orzechy DSC04184posiekać na drobne kawałki. Jajka utrzeć z cukrem. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę,wycisnąć sok z połowy cytryny. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym, orzechami i czekoladą. Dodać startą marchew, jabłko, sok i skórkę z cytryny oraz olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Piec około 40 min w 180 stopniach C.

Smacznego, P.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.