Kurczak z mango w mleczku kokosowym

Kurczak z mango w mleczku kokosowym. Brzmi to jak egzotyczna i skomplikowana potrawa. O ile zgodzę się co do tego pierwszego, to absolutnie zaprzeczę drugiemu :) Danie to przygotowujemy w jednym garnku z wykorzystaniem wielu aromatycznych składników. Same zapachy powodują, że człowiek staje się głodny. Macie ochotę spróbować? Zachęcam!

Składniki (na 3 osoby):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 mango świeże lub w puszce (230 g netto)
  • 1 świeża papryczka chili
  • oliwa
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, szafran*

* Podczas gotowania takich potraw polecam także eksperymentowanie z innymi aromatycznymi przyprawami, np. : imbirem, kurkumą, czy cynamonem.

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć w garnku na oliwie. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie dodać do garnka. Podsmażyć.

Obrać mango lub odsączyć je z soku z puszki (odrobinę zalewy można opcjonalnie dodać do potrawy). Pokroić owoc w kostkę i wraz z pomidorami oraz mleczkiem kokosowym dodać do garnka. Całość gotować przez około 15 minut. Doprawić dla smaku.

Podawać z ryżem gotowanym w wodzie z solą, łyżką masła i szafranem.

2015-01-07 02.48.15

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.