Skubaniec z bananami

Skubaniec, szarpaniec, czy pleśniak? Pomimo różnic w nazewnictwie, chodzi o dwukolorowe ciasto z owocami i pianką z ubitych białek. :) Zapewne znacie je dobrze ze stołów waszych mam, czy babć. Przepis, który Wam dzisiaj zaprezentuję także pochodzi od mojej babci, ale jak wiadomo, nie ma nic lepszego niż stare, rodzinne przepisy… Do kuchni zatem! :)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej2015-01-17 04.26.24
  • 4 jajka
  • 150 g cukru do ciasta + ok. 1 szklanki do bezy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka palmy
  • 2 łyżki kakao
  • owoce – tutaj 3 banany

Przygotowanie:

Kostkę palmy rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Wymieszać ją z 4 żółtkami (białka zostawić na bezę!), cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części: 1 mniejszą i 2 równe. Mniejszą odłożyć na bok. Do jednej z pozostałych części dodać kakao. Powinniśmy uzyskać 2 części jasne i jedną ciemną, Polecam każdą z części osobno włożyć do woreczka śniadaniowego i umieścić na ok. 20 minut w zamrażalniku. Zmarznięte ciasto będzie nam łatwiej kruszyć lub ucierać na tarce.

W tym czasie ubić białka na bezę. Najlepiej ubijają się białka w temperaturze pokojowej, do których stopniowo dodajemy szklankę cukru. Jeżeli wrzucimy cały cukier na początku, beza może się tak ładnie nie ubić.

Pokroić banany lub przygotować inne owoce do ciasta.

Na blachę zetrzeć na grubych oczkach (lub skruszyć) warstwę jasną i ciemną. Następnie położyć owoce, ubite białka i zetrzeć na to ostatnią, najmniejszą część ciasta. Piec 1h w 180 stopniach C.2015-01-17 04.27.37

Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.