Pasta jajeczna z awokado

Zbliża się weekend i wreszcie będzie można w spokoju zjeść pyszne śniadanie! Ostatnio przetestowałam przepis na pastę jajeczną z awokado, którą szczerze Wam polecam. Ze świeżym pieczywem smakuje znakomicie :) Kto wie, może później zawita ona także na Waszych wielkanocnych stołach? Oryginalny przepis znajdziecie klikając tutaj.

Składniki:

  • 3 ugotowane jajka
  •  1/2 małego ząbka czosnku
  • 1 dojrzałe (miękkie pod skórką) awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  •  sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 – 2 łyżeczki majonezu
  •  1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy) + do dekoracji

Przygotowanie:

Ugotować jajka (włożyć do ciepłej wody i gotować 5 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalać zimną wodą i ostudzić). Obrać ze skorupek, posiekać w kosteczkę i włożyć do miseczki.

Czosnek zetrzeć, posolić.

Awokado umyć, obrać, miąższ pokroić w kosteczkę, usunąć pestkę. Awokado skropić sokiem z cytryny i wymieszać razem z czosnkiem. Przełożyć do jajek, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Dodać majonez, oliwę i kolendrę lub rzeżuchę. Wymieszać (część pasty można rozgnieść widelcem). Podawać od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować kolendrą lub rzeżuchą.

DSC04215

2 Komentarze

  1. Bardzo lubię i pastę jajeczną, i awokado, ale jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby je połączyć. Skusiłaś mnie, w następny weekend zrobię :)

  2. Ta pasta juz wpisała sie w nasze śniadaniowe, niedzielne menu. Genialnie smakuje na świeżutkiej bułce :) pyyyycha

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.