Rolada z ciasta francuskiego z suszonymi pomidorami

Mam nadzieję, że lubicie intensywne smaki, bo na dzisiaj przygotowałam dla Was coś specjalnego. Wyobraźcie sobie smak suszonych pomidorów, szynki dojrzewającej, sera pleśniowego lazur i dodajcie do tego jeszcze ciasto francuskie. Poczuliście się jak w basenie Morza Śródziemnego? Wspaniale, właśnie o to mi chodziło :) DSC04251

Przepis zainspirowany kulinarnymi wyczynami mojej przyjaciółki, która jest niekwestionowanym mistrzem robienia ,,czegoś z niczego” w kuchni.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 100 g szynki dojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub serrano
  • 100 g sera pleśniowego lazur
  • mały koncentrat pomidorowy
  • słoik suszonych pomidorów
  • oregano

Przygotowanie:

Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować po jednej stronie koncentratem pomidorowym. Posypać oregano. Następnie wyłożyć plasterkami szynki, plasterkami sera oraz suszonymi pomidorami. Zawinąć. Piec zgodnie z zalecaniami na opakowaniu od ciasta francuskiego, czyli ok. 15 min w temp. 200 stopni C.DSC04252DSC04247

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.